... En del människor skulle va gött att sudda bort.
Godnatt!
01 juni 2009
25 maj 2009
Check!
Köpa Vitargo Kolhydratpulver.
Jobba på VIP-kvällen i morgon.
Träna Combat för Leon på onsdag.
Äta pasta i stora lass.
Träna Combat för Amad på fredag.
Ladda väskan med X antal prylar inför/under och efter kl 14 på lördag.
Handla ett par riktigt heta springtights till mitt livsavgörande lopp på lördag.
Peka ut önskemål på platser där vänner kan "heja heja..." - puss på er!
Sova. Gott helst.
Gratta bästa bror som fyller år!!!
Stretcha baksida lår. As hell.
Packa in fötterna i leukoplast.
Ladda iPoden med musik och batteri.
Hålla tummarna för massa hejarop och gött väder!
Spänna upp nummerlappen på tröjan ordentligt.
Fästa chip på sko. Vänster.
Äta världens godaste och största frukost på lördag.
Längtar.
Längtar inte.
Längtar...
...
Utmaningen är tagen!
Fick den 16 Maj en utmaning av min vän Helena via hennes blogg... Håll tillgodo : )
Vad äter du mest för mat?
Kött och grönsaker.... typ. En del råfisk i form av sushi tillhör veckans ranson. Sen äter jag såklart massa annat, men mest goda saker :)
Är det du som sitter kvar vid bordet eller hjälper du till att plocka undan efter middagen?
Detta beror helt på men självklart erbjuder jag mig att hjälpa till!
Vart sitter du mest och bloggar?
Hemma i min favoritsoffa bland stora kuddar och i myspys.
Köper du ofta trisslotter?
Nope.
Vilken stad/vilket land har du upplevt din bästa semester?
Norge är mitt absoluta favoritland - inget slår dem höga topparna mixat med djupa fjordar!
Vilken tv-kanal tittar du mest på?
50/50 SVT och 4an... har inte så mycket annat och saknar det inte heller :)
Kramen
Vad äter du mest för mat?
Kött och grönsaker.... typ. En del råfisk i form av sushi tillhör veckans ranson. Sen äter jag såklart massa annat, men mest goda saker :)
Är det du som sitter kvar vid bordet eller hjälper du till att plocka undan efter middagen?
Detta beror helt på men självklart erbjuder jag mig att hjälpa till!
Vart sitter du mest och bloggar?
Hemma i min favoritsoffa bland stora kuddar och i myspys.
Köper du ofta trisslotter?
Nope.
Vilken stad/vilket land har du upplevt din bästa semester?
Norge är mitt absoluta favoritland - inget slår dem höga topparna mixat med djupa fjordar!
Vilken tv-kanal tittar du mest på?
50/50 SVT och 4an... har inte så mycket annat och saknar det inte heller :)
Kramen
19 maj 2009
Tänk att...
...så lite kan göra så mycket!
Minsta lilla människa du möter läser du av, känner av, om än omedvetet! Det är jag helt övertygad om. Va uppmärksam på detta så får du detta bekräftat så gott som varje gång du möter en människa. Testa! När personkemin stämmer så får du energi och ni har massor att prata om, skämtar, skrattar och ju mer ni umgås och ses desto tryggare blir ni i eran relation (vänner, familj, pojk-/flickvän etc) och efter ett tag har ni öppnat er så pass för varandra så att ni ger och tar goda råd och har skapat förtroende för varandra. Unikt! Härligt! Lyixgt! Ta vara på just detta! Du kommer aldrig träffa en människa som är som du vill till 100% och frågan är om du innerst inne vill just det? Är det inte den charmiga olikheten som gör att du blir påmind om att det är en unik människa du har som vän etc och inte en kopia av dig själv? Även om just kopia-känslan kan vara sjukt charmig ibland : )
Självklart märker du även detta när du träffar en människa som du inte synkar med. Tänk vad jobbigt det kan bli att stå och kallprata med ngn även om du vet att det bara gäller en halvtimme! Parallellt med att du nästan desperat letar i huvudet efter ngt att prata om snurrar tankar som - "kan tiden gå fort! Jag vill inte vara här! Hur kan det gå så trögt att prata om inget? Känner X samma som jag? Vill bort!!!" Om och om igen.
Självklart tycker jag att du ska vara öppen för att lära känna nya människor men det jag försöker tänka på är att styra av just dessa små människor som jag känner är på en annan planet än jag och istället fokusera på de som jag får energi ifrån. Viktigt att påpeka är dock att det INTE innebär att denna energidepå (lilla människa som ger mig energi) alltid måste vara fylld med energi till 100% - som jag skrev, det gäller att ge och ta. Människan är faktiskt grymt glad när den får känna sig duktig genom att t ex hjälpa andra. Det ger också energi.
Tisdag morgon. Härligt! Regntungt ute, mysigt.
Kramen
Minsta lilla människa du möter läser du av, känner av, om än omedvetet! Det är jag helt övertygad om. Va uppmärksam på detta så får du detta bekräftat så gott som varje gång du möter en människa. Testa! När personkemin stämmer så får du energi och ni har massor att prata om, skämtar, skrattar och ju mer ni umgås och ses desto tryggare blir ni i eran relation (vänner, familj, pojk-/flickvän etc) och efter ett tag har ni öppnat er så pass för varandra så att ni ger och tar goda råd och har skapat förtroende för varandra. Unikt! Härligt! Lyixgt! Ta vara på just detta! Du kommer aldrig träffa en människa som är som du vill till 100% och frågan är om du innerst inne vill just det? Är det inte den charmiga olikheten som gör att du blir påmind om att det är en unik människa du har som vän etc och inte en kopia av dig själv? Även om just kopia-känslan kan vara sjukt charmig ibland : )
Självklart märker du även detta när du träffar en människa som du inte synkar med. Tänk vad jobbigt det kan bli att stå och kallprata med ngn även om du vet att det bara gäller en halvtimme! Parallellt med att du nästan desperat letar i huvudet efter ngt att prata om snurrar tankar som - "kan tiden gå fort! Jag vill inte vara här! Hur kan det gå så trögt att prata om inget? Känner X samma som jag? Vill bort!!!" Om och om igen.
Självklart tycker jag att du ska vara öppen för att lära känna nya människor men det jag försöker tänka på är att styra av just dessa små människor som jag känner är på en annan planet än jag och istället fokusera på de som jag får energi ifrån. Viktigt att påpeka är dock att det INTE innebär att denna energidepå (lilla människa som ger mig energi) alltid måste vara fylld med energi till 100% - som jag skrev, det gäller att ge och ta. Människan är faktiskt grymt glad när den får känna sig duktig genom att t ex hjälpa andra. Det ger också energi.
Tisdag morgon. Härligt! Regntungt ute, mysigt.
Kramen
16 maj 2009
Och sommaren har inte ens börjat!
Lördag eftermiddag och chill med Lady, alltid lika soft. Ett grymt sätt att chilla och fylla på energidepåerna på för mig! Att varva nytta med chill är det bästa :) Planerna för ikväll är inte riktigt spikade, lutar dock åt mingel på stan... det är ju trots allt lördag och det känns som i början av sommaren - strålande sol vilket får människor glada och fulla med energi, så även mig.
Har fått en utmaning av min vän, via hennes blogg. SJÄLVKLART tar jag utmaningen men inte just nu. Ärligt så ligger "Runners" på bordet och frästar med artikeln "10 mentala nycklar" (handlar om marathon...). Så jag återkommer. Snart. Lovar.
Puss och ha en underbar lördag!
Kram
14 maj 2009
Allt du vill veta om Gluten - läs och lär!
Glutenintolerant som jag är så kommer här, ganska otippat, en liten uppdatering till både mig själv och dig som vill veta lite mer om vad som är gluten egentligen...
Gluten är ett protein och det är proteinet gluten som skadar tarmslemmhinnan.En brödsmula räcker för att det skall uppstå en skada. Var därför noga med att inte hantera vanligt mjöl i närheten av den glutenfria maten. Senare studier tyder på att personer med celiaki kan använda havre men bör vara observanta på om det medför besvär.
Gluten finns i:
vete
råg
korn
havre
dinkel
spelt
kamut
rågvete
mjölflingor
gryn av vete
rågkorn
havre
bröd
pasta
mannagryn
grahamsmjöl
redda soppor
såser
stuvningar
soppor med pastaprodukter
frukostflingor
välling
gröt
färdiglagade rätter
halvfabrikat
blandade köttprodukter t ex leverpastej, blodpudding, köttbullar och köttfärsrätter fiskbullar, fiskfärs, crabsticks, panerad fisk, fiskgratäng, vit sirap, baksirap, kryddblandningar
vissa glassorter
konfektyr
kexchoklad
lakrits
vissa chips och lättsnacks
Glutenfria mjöl-, gryn-, och flingsorter:
majsmjöl (av hela kornet)
maizena/majsstärkelse
polenta majsgryn
cornflakes
ris
hirsflingor
hirsmannagryn
sojamjöl
sojaflingor
bovete
potatismjöl
arrowrootmjöl
tapiokamjöl
jamsmjöl
kikärtsmjöl och mjöl av andra ärtor och bönor amaranth, quinoa.
Att byta ut vanligt mjöl mot glutenfritt:
Redning av såser och liknande gör ingen större skillnad vid byte, vilket som helst av de glutenfria mjölsorterna eller mixerna kan användas. De är stärkelserika vilket gör att det behövs mindre mjöl. I vanligt mjöl är det glutentrådarna som håller kvar luften i brödet och gör det poröst. Detta är svårt att ersätta och därför är det svårare att baka med glutenfritt mjöl. I de glutenfria mjölmixerna har man försökt kompensera för gluten på olika sätt för att få bättre bakresultat. Glutenfria mjölmixer kan indelas i två kategorier - mjölmix på vetestärkelse - mjölmix på mjöler naturligt fria från gluten.
Det är annorlunda att baka med glutenfritt mjöl och de viktiga huvudpunkterna är:
alla ingredienser ska vara rumstempererade
degen ska vara lös, knappt hanterbar (deg med vetestärkelsemixer ska vara nästan rinnande medan deg med de naturligt fria mixerna kan vara lite fastare)
limpor och formbröd är bäst att baka i brödform.
de tio sista minuterna av baktiden göres utan form. Ta ut brödet och stjälp det upp och ner och grädda vidare.
Litet lexikon för gluten:
Bovete en ört, innehåller inte gluten
Bulgur hela vetekorn, innehåller gluten
Cous-cous framställs av vete, innehåller gluten
Durumvete, speltvete benämning på vetesorter, innehåller gluten
Glutaminsyra E 620 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Glutamat E 621 - E 623 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Malt säd som fått gro och sedan torkats, innehåller gluten
Maltarom konstgjord essens, innehåller inte gluten
Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder Maltodextrin en form av majsstärkelse, innehåller inte gluten
Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen, innehåller inte gluten
Polentagryn, gryn av majs innehåller inte gluten
Semolina en sorts durumvete, innehåller gluten
Sojasås tillverkas genom jäsning av sojabönor och vete, vid analys har gluten inte påvisats i denna typ av produkter
Vetegroddolja innehåller inte gluten
Vetesirap framställs ur hela vetekorn, innehåller gluten
Några frågor?
Gluten är ett protein och det är proteinet gluten som skadar tarmslemmhinnan.En brödsmula räcker för att det skall uppstå en skada. Var därför noga med att inte hantera vanligt mjöl i närheten av den glutenfria maten. Senare studier tyder på att personer med celiaki kan använda havre men bör vara observanta på om det medför besvär.
Gluten finns i:
vete
råg
korn
havre
dinkel
spelt
kamut
rågvete
mjölflingor
gryn av vete
rågkorn
havre
bröd
pasta
mannagryn
grahamsmjöl
redda soppor
såser
stuvningar
soppor med pastaprodukter
frukostflingor
välling
gröt
färdiglagade rätter
halvfabrikat
blandade köttprodukter t ex leverpastej, blodpudding, köttbullar och köttfärsrätter fiskbullar, fiskfärs, crabsticks, panerad fisk, fiskgratäng, vit sirap, baksirap, kryddblandningar
vissa glassorter
konfektyr
kexchoklad
lakrits
vissa chips och lättsnacks
Glutenfria mjöl-, gryn-, och flingsorter:
majsmjöl (av hela kornet)
maizena/majsstärkelse
polenta majsgryn
cornflakes
ris
hirsflingor
hirsmannagryn
sojamjöl
sojaflingor
bovete
potatismjöl
arrowrootmjöl
tapiokamjöl
jamsmjöl
kikärtsmjöl och mjöl av andra ärtor och bönor amaranth, quinoa.
Att byta ut vanligt mjöl mot glutenfritt:
Redning av såser och liknande gör ingen större skillnad vid byte, vilket som helst av de glutenfria mjölsorterna eller mixerna kan användas. De är stärkelserika vilket gör att det behövs mindre mjöl. I vanligt mjöl är det glutentrådarna som håller kvar luften i brödet och gör det poröst. Detta är svårt att ersätta och därför är det svårare att baka med glutenfritt mjöl. I de glutenfria mjölmixerna har man försökt kompensera för gluten på olika sätt för att få bättre bakresultat. Glutenfria mjölmixer kan indelas i två kategorier - mjölmix på vetestärkelse - mjölmix på mjöler naturligt fria från gluten.
Det är annorlunda att baka med glutenfritt mjöl och de viktiga huvudpunkterna är:
alla ingredienser ska vara rumstempererade
degen ska vara lös, knappt hanterbar (deg med vetestärkelsemixer ska vara nästan rinnande medan deg med de naturligt fria mixerna kan vara lite fastare)
limpor och formbröd är bäst att baka i brödform.
de tio sista minuterna av baktiden göres utan form. Ta ut brödet och stjälp det upp och ner och grädda vidare.
Litet lexikon för gluten:
Bovete en ört, innehåller inte gluten
Bulgur hela vetekorn, innehåller gluten
Cous-cous framställs av vete, innehåller gluten
Durumvete, speltvete benämning på vetesorter, innehåller gluten
Glutaminsyra E 620 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Glutamat E 621 - E 623 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Malt säd som fått gro och sedan torkats, innehåller gluten
Maltarom konstgjord essens, innehåller inte gluten
Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder Maltodextrin en form av majsstärkelse, innehåller inte gluten
Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen, innehåller inte gluten
Polentagryn, gryn av majs innehåller inte gluten
Semolina en sorts durumvete, innehåller gluten
Sojasås tillverkas genom jäsning av sojabönor och vete, vid analys har gluten inte påvisats i denna typ av produkter
Vetegroddolja innehåller inte gluten
Vetesirap framställs ur hela vetekorn, innehåller gluten
Några frågor?
09 maj 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)